ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ CROCUS SATIVUS

ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Φαρμακοποιός

Ο σκοπος της ομιλιας αυτης ειναι να κανουμε μια περιληπτικη αναφορα σε ορισμενες ιδιοτητες του Crocus sativus, οι οποιες βρισκονται ακομη υπο μελετη. Επισης θα συνοψισουμε τις ηδη γνωστες ιδιοτητες του φυτού.

Ερευνες που διεξηχθησαν απο διαφορες ερευνητικες ομαδες , απεδειξαν οτι το εκχυλισμα του κροκου εχει αντιλιπιδαιμικη δραση, η οποια μπορει να βοηθησει στην προληψη της αρτηριοσκληρωσης. Βρεθηκε οτι η κροκετινη- ενα απο τα συστατικα της δρογης -ειναι υπευθυνη γι’αυτο το φαινομενο.

Κανοντας ενδομυικες ενεσεις διαλυματος κροκετινης σε κουνελια τα οποια διατρεφονταν με τροφη εμπλουτισμενη με χολιστερινη παρατηρηθηκε σημαντικη μειωση των επιπεδων χοληστερινης στο πλασμα. Επισης ο σχηματισμος αθηρωματικων πλακων ειχε μειωθει στο ημισυ σε συγκριση με τα πειραματοζωα της ομαδας ελεγχου στα οποια δεν χορηγουνταν διαλυμα κροκετινης.

Οσον αφορα τον μηχανισμο δρασης, εχει παρατηρηθει οτι η κροκετινη συνδεεται ισχυρα με την αλβουμινη, πιθανοτατα πανω στους ιδιους υποδοχεις που φυσιολογικα καταλαμβανουν οι εστερες των λιπαρων οξεων. Ορισμενοι ερευνητες υποθετουν οτι μεσω αυτου του δεσμου εξηγειται η θετικη δραση της κροκετινης .

Επιδημιολογικες ενδειξεις που ενισχυουν την παραπανω διαπιστωση προερχονται απο την περιοχη της Valencia της Ισπανιας. Οι κατοικοι καταναλωνουν καθημερινα σαφραν σε διαφορες τροφες, ενω η διατροφη τους ειναι αρκετα πλουσια σε λιπη. Παραταυτα, το ποσοστο καρδιαγγιακων παθησεων παραμενει χαμηλο. Ειναι πιθανο αυτο το φαινομενο να οφειλεται στην προστατευτικη επιδραση των συστατικων του κροκου.

Μια αλλη ενδιαφερουσα ιδιοτητα του κροκου ερευνηθηκε επι σειρα ετων.Βρεθηκε οτι η κροκετινη ειναι σε θεση να προωθησει την δεισδυση του οξυγονου σε διαφορα ειδη ιστων. Συγκεκριμενα παρατηρηθηκε σημαντικη επιταχυνση της διεισδυσης του οξυγονου διαμεσου του πλασματος, η οποια προκαλεσε σαφη αυξηση της οξυγονωσης των ενδοθηλιακων κυτταρων των τριχοειδων αγγειων. Ταυτοχρονα σημειωθηκε αυξηση της οξθγονωσης των μυων και του φλοιου του εγκεφαλου. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα να επελθει σημαντικη βελτιωση και αυξηση του ποσοστου επιβιωσης σε πειραματοζωα στα οποια ειχε προκληθει αιμοραγικο shock, οπως επισης και σε πειραματοζωα που επασχαν απο ενφυσημα.

Τελος, εχει αναφερθει απο ομαδα Ιαπωνων ερευνητων οτι το εκχυλισμα της δρογης ειναι σε θεση να μειωσει τις βλαβες που προκαλει το οινοπνευμα στις διαδικασιες της μνημης και της εκμαθησης. Ο μηχανισμος δρασης σ’αυτη την περιπτωση δεν εχει διαλευκανθει ακομη πληρως.

Κανοντας μια συντομη ιστορικη αναδρομη, διαπιστωνουμε οτι η χρηση του κροκου ως θεραπευτικου μεσου ηταν διαδεδομενη. Ηδη απο το 1550π.Χ ο παπυρος του Ebers αναφερει τον κροκο σε μια συνταγη. Επισης χρησιμοποιουνταν ως καρδιοτονωτικο, ευπεπτικο και αναλγητικο. Αναφερεται η χρηση του για την ανακουφιση των συμπτωματων του κοινου κρυολογηματος. Στην Αγγλια ηταν διαδεδομενη η χρηση ενος διαλυματος κροκου με την προσθηκη Brandy σε περιπτωσεις ιλαρας.

Οι αντισηπτικες και αναλγητικες ιδιοτητες του κροκου ειναι ευρεως γνωστες. Στις ισπανικη αγορα κυκλοφορουν τουλαχιστον τεσσερα παρασκευασματα που περιεχουν κροκο,τα οποια ενδεικνυονται ως τοπικα αναλγητικα και αντισηπτικα τησ στοματικης κοιλοτητας.

Τελος ο κροκος θεωρειται ενα ισχυρο εμμηναγωγο φυσικης προελευσης. Ειναι σε θεση να μειωσει τα συμπτωματα του προεμμηνορυσιακου συνδρομου και της δυσμηνορροιας.

BIBLIOGRAFIA

  1. Abdullaev F. I. , Frenkel G .D. : Effect of saffron on cell colony formation and cellular nucleic acid and protein synthesis . Biofactors 3 : 3. 201 – 204 , 1992.
  2. Abdullaev F. I., Frenkel G. D. : The effect of saffron on intracellular DNA , RNA and protein synthesis in malignant and non malignant human cells . Biofactors 4 : 1. 43 – 45 , 1992.
  3. Abdullaev F. I. : Biological effects of saffron . Biofactors 4 : 2. 83 – 86 , 1993.
  4. Abdullaev F. I. : Inibitory effect of crocetin on intracellular nucleic acid and protein synthesis in malignant cells . Toxicology Letters 70 : pp 243 – 251, 1994.
  5. Alonso G.L. , Varon R. , Gomez R., : Autoxidation of crocin and picrocrocin in saffron under different storage conditions . Boll. Chim. Farm. 132: pp 116 – 120 , 1993.
  6. Basker D., Negbi M. : Uses of saffron . Econ. Bot . 3 : pp. 228 – 236 , 1983.
  7. Botanical. com.: A modern herbal. http://www. Botanical com /botanical /mgmh /s / saffro 03. 1995.
  8. Burton G. W. : Antioxidant action of carotenoids . J. Nutr. 119 : pp. 109 – 111, 1989.
  9. Corradi C. : Analisi chimica dello zafferano . Boll . Chim. Un. Ital. Lab. Prov. Parte scient., 32 : pp. 271 – 295 , 1981.
  10. De Capite L. :Botanica Farmaceutica ed. Galeno , Perugia, 1984.
  11. Escribano J., Alonso G. L. ,Coca - Prados M. : Crocin , safranal and picrocrocin from saffron (Crocus sativus ) inhibit the growth of human cancer cells in vitro . Cancer Lett. 100 : pp. 23 – 30 , 1996.
  12. Flandrin J.L. , Montanari M. : Storia dell’ alimentazione pp. 100 , 365-66 , 539, ed. Laterza , Bari 1997.
  13. Garnier G. et coll. : Resources Medicinales de la Flore Francaise ed. Vigot freres, 1961.
  14. Ghosal S., Singh S. K. , Battacharya S. K. : Mangicrocin , an adaptogenic xantone – carotenoid glucosidic coniugate from saffron . J. Chem. Res. (S) pp. 70 – 71 , 1989.
  15. Grisolia S. : Hypoxia , saffron and cardiovascular disease . Lancet 2: pp. 41 42 , 1974.
  16. Holloway G. M. , Gainer J. L. : The carotenoid crocetin enhances pulmonary oxygenation. J. Appl. Physiol. 65 : pp. 683 – 686 , 1988.
  17. Ishida , Kimiko : Liquid farmaceuticals or beverages containing vitamins for treatment of premenstrual syndrome . Chem. Abstr. 114 : 184086 , 1989.
  18. Lin J. K. , Wang C. J. : Protection of crocin dyes on the acute hepatic damage induced by aflatoxin B1 and dimethyl-nitrosamin in rats . Carcinogenesis 7: 4 , pp. 595 – 599, 1986.
  19. Nair S. C., Salomi M.J., Panikkar B. : Modulatory effects of Crocus sativus L. and Nigellia sativa extracts on cis- platin induced toxicity in mice. J. of Ethnopharmacology 31: pp. 75 –83, 1991.
  20. Nair S. C. , Salomi M. J , Varghese C. D. : Effect of saffron on thymocyte proliferation, intracellular glutathione levels , and its antitumor activity . Biofactors 4 : pp. 51 – 54 , 1992.
  21. Nair S. C. , Kurumboor S. K. , Hasegawa J. H. : Saffron chemoprevention in biology and medicine : A review . Cancer Bioth. 10 : 4 pp.257 – 264, 1995.
  22. Olson J. A. : Biological actions of carotenoids . J. Nutr. 119 : pp. 94 – 95 , 1989.
  23. Paramonova L. I. , Revina A.A. : Interaction of carotenoids with the superoxide anion radical in relation to their stabilizing effect during cryoconservation of sperm. Chem. Abstr. 112 : 52954q, 1989.
  24. Rios J .L. , Recio M. L. , Giner R.M. : An update review of saffron and its active constituents. Phytotherapy Research 10 : pp. 189 – 193 , 1996.
  25. Song, Chunqing : Chemical costituents of saffron (Crocus sativus ) II . The flavonol compounds of petals . Chem. Abstr. 114: 214242b , 1991.
  26. Sugiura M. , Shoyama Y. , Saito H. , Abe K. : Crocin ( crocetin – di – gentobiose ester ) prevents the inibitory effects of ethanol on long –term potentiation in the dentate gyrus in vivo. J. of Pharm. And Experim. Ther. 271 : 2 pp. 703 – 707 ,1994.
  27. Tarantilis P. , Morjani H. , Polissiou M. , Manfait M.: Inibition of growth and induction of differentition of promyelocytic leucemia (H.L.-60) by carotenoids from Crocus sativus L. Anticancer Res. 14 : 1913 – 1918 , 1994.
  28. Tsimidou M. , Biliaderis C. : Kinetic studies of saffron (Crocus sativus ) quality deterioration . J. Agric. Food Chem. 45 : pp. 2890 – 2898, 1997.
  29. Wang C. J. , Shiow S. J. , Lin J. K. : Effects of crocetin on the hepatotoxicity and hepatic dna binding of aflatoxin B1 in rats . Carcinogenesis 12 : 3 pp. 459 – 462 , 1991.
  30. Wang C. J. , Shiow S. , Lin J. K. : Suppression of aflatoxin B1 induced hepatotoxic lesions by crocetin (a natural carotenoid ) . Carcinogenesis 12 : 10 pp. 1807 - 1810 , 1991.
  31. Zhang Y. , Shoyama Y. , Sugiura M. , Saito H . : Effects of Crocus sativus L. on the ethanol- induced impairment of passive avoidance performances in mice . Biol. Pharm. Bull. 17 : 2 pp. 217 – 221 , 1994.
  32. Ziegler R. : A review of epidemiologic evidence that carotenoids reduce the risk of cancer . J. Nutr. 119