Το Μυοσκελετικό Σύστημα.
Ανατομικά Στοιχεία και Προορισμός τους.
Παθήσεις και Κλασσική Αντιμετώπιση.

Δρ. Γεώργιος Ν. Λατσός
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Θεσσαλονίκη

Περίληψη

Περιγράφεται η Ανατομία του Μυοσκελετικού Συστήματος, ο Ρόλος των διαφόρων ιστών, η Φυσιοπαθολογία τους, οι κύριες Παθολογικές καταστάσεις, καθώς και η κλασσική Αντιμετώπιση τους.

Οι διάφορες παθήσεις που παρατηρούνται, άλλες είναι αποτέλεσμα εκφύλισης των ιστών, άλλες διαταραχής της κατασκευής και διάπλασης των διαφόρων στοιχείων του σκελετού, άλλες αποτέλεσμα εξωτερικής βίας (τραύμα) και άλλες μεταβολισμού.

Περιγράφονται οι πιό συχνές παθήσεις που κατά τεκμήριο περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παθολογικών καταστάσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Αναφέρεται πρώτα η Οστεοαρθρίτιδα, (φλεγμονώδης εκδήλωση της οστεο-αρθροπάθειας), η φυσιοπαθολογία της, και η συντηρητική της αντιμετώπιση με ή χωρίς φάρμακα και

Κατά δεύτερον, η Οστεοπόρωση που χαρακτηρίζεται σαν σιωπηλή επιδημία, και είναι μιά κατάσταση όπου μειώνεται η πυκνότητα της οστικής μάζας, καταστρεφεται η μικροαρχιτεκτονική του οστού και η ως εκ τούτου εμφανίζονται τα οστεοπορωτικά κατάγματα, καθώς επίσης η αιτιολογία, η παθογένεια, η πρόληψη και η θεραπεία της.