ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
ΠΕΒΕΡΕΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΓΗΣ: Μέλος ΔΣ ΕΑΣ Αργολίδας
Η παραγωγή εσπεριδοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσιάζει κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα σταθερή αύξηση και ήδη φθάνει σε επίπεδα των 80.000.000 τόνων.
Εξ' αυτών, το βασικότερο προϊόν είναι τα πορτοκαλοειδή, τα οποία εκτιμώνται σε 55.000.000 τόνους.
Ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός είναι η Βραζιλία, με παραγωγή 15-17.000.000 τόνους, ακολουθεί η Φλόριντα με 12.000.000 τόνους, και η Κίνα με 8.000.000 τόνους
Στη λεκάνη της Μεσογείου κυρίαρχη είναι η θέση της Ισπανίας με παραγωγή περίπου 5.000.000 τόνους, και ακολουθούν η Ιταλία με 2.500.000 τόνους, η Αίγυπτος με 2.200.000 τόνους, η Τουρκία με 1.700.000 τόνους, η Ελλάδα με περίπου 1.000.000 τόνους.
Μεγάλη σημασία πέραν από το ύψος της παραγωγής, έχει η κατανομή ανά ποικιλία, δεδομένου ότι απ' αυτήν εξαρτάται η δυνατότητα διάθεσης.
Περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κατευθύνεται στην παραγωγή χυμού, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η Βραζιλία που παράγει περίπου 1.300.000 τόνους συμπυκνωμένου χυμού, που αποτελεί το 47% της παγκόσμιας παραγωγής.
Στην Ελλάδα κατ' έτος περίπου 300.000 τόνοι, κατευθύνονται στην βιομηχανία χυμών.
Κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής παραγωγής είναι η μεγάλη εξάρτηση από την ποικιλία Washington Navel, που αποτελεί περίπου το 60%, και η οποία κατά την διαδικασία εκχύμωσης, έχει πρόβλημα και απόδοσης και ποιότητας χυμού.
Η ποικιλία "Κοινά" αποτελεί το περίπου 20%, η ποικιλία "Βαλέντσια" το 15%, και τέλος μικρές ποσότητες μανταρινοειδών και λεμονιάς, η καλλιέργεια της οποίας παρουσιάζει δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνουν την εικόνα.
Στον τομέα της εμπορίας φρέσκου φρούτου, η κύρια αγορά είναι οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες όμως τα τελευταία χρόνια το ελληνικό προϊόν δέχεται τον σκληρό ανταγωνισμό των Ισπανών, του Μαρόκου, της Νότιας Αφρικής, με ευγενέστερες ποικιλίες και μεγαλύτερο χρόνο παρουσίας.
Ένας άλλος παράγοντας ανησυχίας είναι η μεγάλη εξάρτηση από επιδοτήσεις, οι οποίες ειδικά στο προϊόν που κατευθύνεται για χυμό φθάνουν το 80% της τιμής του παραγωγού.
Συμπερασματικά ο τομέας των εσπεριδοειδών βρίσκεται μπροστά σε επείγουσες και δύσκολες αποφάσεις, εάν εκτιμηθεί ότι είναι αναγκαία η επιβίωσή του.
Ναύπλιο, Φεβρουάριος 2003